Voorbeelden

Voorbeelden van keramiek restauraties

Tegenwoordig worden veel restauraties vervaardigd met behulp van computertechniek (CAD/CAM), die uitblinken in duurzaamheid, randaansluiting en esthetiek. Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd freesapparaat.

Met het systeem kunnen restauraties, zoals kronen, inlay’s en facings gemaakt. Door het materiaalgebruik wordt het resultaat heel goed en mooi.

Na het prepareren van een element (tand of kies) wordt met een elektronische camera een opname gemaakt van de afdruk. De afbeelding hiervan verschijnt op een beeldscherm. Op basis van de opname wordt de restauratie door de computer geconstrueerd. De tandarts bekijkt hoe de nieuwe situatie wordt en corrigeert waar nodig. Een opening tussen de tanden kan bijvoorbeeld opgevuld worden door de nieuwe tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk.

De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Een blokje industrieel keramiek (porselein) wordt in het freesapparaat vervolgens automatisch uit geslepen. En wel zo nauwkeurig, dat deze precies passend met composiet duurzaam bevestigd kan worden.
Als de restauratie klaar is, wordt deze geglazuurd en in de porselein-oven afgebakken. Dit geeft een mooie, natuurlijke glans aan het werkstuk. De restauratie kan daarna in de mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort “cement”.

Keramiek, net als tandglazuur: duurzaam en gezond

Restauraties kunnen worden gemaakt van keramiek – een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt – dat door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent (doorschijnend) is, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van het element. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide materialen even slijtvast zijn en dat “koud” en “warm” geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad, dat bacteriën geen kans krijgen.

Het is ook opvallend hoe goed andere, naastgelegen vullingen verdragen worden door het keramiek. Daarbij wordt de smaak niet beïnvloed door elektrische spanningen tussen verschillende metalen in de mond.

De belastbaarheid van tandglazuur en die van keramiek restauraties zijn gelijk. Er hoeft slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord om een keramiek restauratie te vervaardigen. er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk op de levensverwachting van de betreffende kies of tand een belangrijke positieve invloed heeft.

Hierdoor kunt u oude en vaak lelijke amalgaamvullingen laten vervangen door weefsel besparende en uiterst sterke keramiek restauraties. Onderzoek heeft uitgewezen dat industrieel keramiek op lange termijn uitstekende en fraaie restauraties levert. Bijna alle vormen van restauraties zijn mogelijk, van kleine eenvlaks-inlays tot gecompliceerde (endo)kronen.

Inlay: computervervaardigde vulling, die als het ware in de kies ‘gelijmd’ wordt
Onlay: computervervaardigde vulling, waarbij een of meer knobbels aan de kies ontbreken of vervangen moeten worden
Facing: ook wel veneer genoemd, voor fronttandverfraaiïng (porseleinen schildje), dat op de voortand geplaatst wordt
Kroon: als een kies (bijna) geheel door porselein omvat moet worden

Enkele voorbeelden

Voor Na

 

Voor Na

 

Voor Na
Dode, gebroken voortand
ffffff
Voortand verwijderd, implantaat
geplaatst met tijdelijke voorziening
Na 6 maanden is implantaat opgezocht
en abutment (opbouw) op het implantaat
vastgezet
Op het abutment (de opbouw) is de
uiteindelijke porseleinen kroon
geplaatst
Oude
amalgaamvulling
Nieuwe
porseleinen Inlay